Išelské bezlepkové cukroví

Išelské bezlepkové cukroví

140 g bezlepkové mouky Nomix
20 g hladké pohankové (kukuřičné) mouky
70 g cukru moučka (vč. vanilkového cukru)
70 g ořechů nebo neloupaných mandlí
120 g másla
1 PL kakaa

na máslový krém: bešamel (kaši) z 250 ml 
mléka a 30 g kukuřičného škrobu,100g másla,
100 g cukru moučka a na dochucení rum, 
vanilku, čokoládu apod.

kvalitní čokoládu na polití, mandle nebo ořech

Cukr, mouky, mleté ořechy, máslo a prosáté kakao dobře prohněteme a necháme odležet v chladnu. Těsto rozválíme na plát asi 3 mm a vykrajujeme např. oválky. Pečeme při 160°C asi 12 min.

Slepovat můžeme buď pikantní marmeládou nebo máslovým krémem např. vanilkovým. Krém si připravíme takto. Dobře utřeme máslo s moučkovým cukrem přibližně v poměru 1:1 (nebo raději méně cukru, pokud chceme méně sladký). Do této hmoty pomalu vtíráme trochu kaše (hustého, vychlazeného pudinku) z mléka a kukuřičného škrobu. Přidáme takové množství, aby nám krém chutnal. Pro vanilkový krém dochutíme vanilkovým extraktem a hlavně rumem. Povrch slepených oválků můžeme dozdobit ještě čokoládovou polevou a mandlí  či oříškem.

Ještě příprava čokoládové polevy. Kvalitní hořkou čokoládu rozehřejeme na vodní lázni a přidáme pecičku ztuženého tuku nebo másla.