Čočka černá

500g

Výrobce:Zdraví z přírody
Dostupnost:Skladem
Cena:43,- 

Urid dál neboli černá čočka je oblíbenou indickou luštěninou, která se používá zejména do indických polévek - dálů. Urid dál je tak bohatý na bílkoviny, že jej ájurvéda doporučuje jíst nanejvýš čtyřikrát týdně.

Černou čočku přes noc namočte a vařte v nesolené vodě v poměru 1 díl čočky, tři díly vody. 

Černou čočku vařte přibližně dvě - tři hodiny na mírném plameni. Pokud je potřeba, dolejte vodu. Voda, kterou přidáváte, ale musí být horká! Jinak se zrnka, která nejsou otevřená zatáhnou a i po třech hodinách varu zůstanou tvrdá.

Dobře uvařená černá čočka je jemná a nemusí se téměř kousat. Snadno ji rozmáčknete mezi prsty. Pokud chcete zkrátit dobu varu, můžete černou čočku vařit i v tlakovém hrnci (přibližně hodinu). 

Černá čočka získá po namočení tmavou khaki barvu. Po uvaření opět trochu ztmavne.