Léčivá kurkuma

Léčivá kurkuma

Kurkuma neboli indický šafrán je koření ze sušeného mletého oddenku kurkumovníku dlouhého, žluté barvy. Původem pochází z jižní Asie, kde je známá už od středověku.  K největším producentům patří Indie, Číny, Peru, ale také Austrálie. Obsahuje asi 5 % éterického oleje (hlavní složky sabinen, felandren a žluté barvivo kurkumin. Za povšimnutí stojí její léčebné účinky:

  • má protizánětlivé účinky, což usnadňuje hojení ran a popálenin
  • obsahuje antioxidanty, které chrání buňky před volnými radikály
  • zmírňuje záněty kloubů a bolesti při revma
  • podporuje kognitivní mozkové funkce
  • napomáhá zamezit křečím a plynatosti
  • blahodárně působí na hladinu cholesterolu v krvi
  • podporuje tvorbu kortizonuv nadledvinkách

Pro svou nezaměnitelnou barvu a chuť je velmi oblíbená v kuchyni. Je také jedna z hlavních součástí koření Kari. Je hojně používaná v indické a čínské kuchyni, dodá krásnou barvu a zvýrazní chuť dušeného masa, polévek, zeleninových pokrmů nebo také vařené rýži. Z oddenku se také vyrábí škrobová moučka Arrowrot, kterou se zahušťují rybí a želví polévky.

Pozor na dlouhodobé nadměrné používání kurkumy, doporučená dávka by se měla pohybovat v rozmezí od 500 do 1000mg. Vyhnout by se jí měli těhotné ženy nebo ženy snažící se o početí, lidé s poruchami srážlivosti krve a také malé děti. U citlivějších osob by mohlo nadměrné užití vést k poškození zažívacího traktu.

 

image